Simon Ådahls ”Jag tänker be för Sverige” gav Stefanushjälpen 1 500 kronor. Foto: SVT

SD:s låtstöld ger pengar till tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har första royaltyintäkterna för Sverigedemokraternas låtstöld ”Jag tänker be för Sverige” betalats ut till Gävlemusikern och låtkompositören Simon Ådahl. 1 500 kronor har han skänkt till Stefanushjälpen som hjälper östeuropeiska familjer som tigger.

Det var förra årets som Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna gjorde en cover på Simon Ådahls låt ”Jag tänker be för Sverige” utan att fråga upphovsmannen om lov.

Låten släpptes på en singel med Jimmie Åkesson och bandet Bedårande Barn. Simon Ådahl bestämde att alla royaltyintäkter låten inbringade skulle gå till flyktingar när han fick reda på det. Nu har första utbetalningen kommit.

– Hela tiden har jag hoppats på att de skulle få en jättestor hit, säger Simon Ådahl som istället för att sätta igång en juridisk strid om upphovsrätten bestämde sig för att skänka pengarna till något som SD inte står för.

– Jag tycker det är jättehäftigt att få ge bort till något som jag tycker är bra.

Nu blev det bara 1 500 kronor?

– Ja, men så ser dagens musikbransch ut, det är inga stora pengar längre.

Varför valde du just Stefanushjälpen?

–  En god vän till mig i Uppsala har jobbat åt dem så jag har lite koll på vad de håller på med. Och jag tycker att de gör ett jättefint arbete.

Har någon från SD hört av sig till dig?

– Nej. Men Jimmie Åksson skrev på twitter att det här var ett bra intiativ. Men snälla, det här är en bönesång som är gjord för kyrkor. Alla vet ju att det går dåligt för kristdemokraterna, och jag ska inte säga att det är så, men kanske är det här också ett sätt för SD att försöka flirta med de kristna väljarna.

Stefanushjälpen tackar Jimmie Åkesson för hjälpen i ett öppet brev och skriver bland annat.

”I veckan fick vi vår första inbetalning till Stefanushjälpen tack vare nyinspelningen Du och Bedårande Barn gjorde av Simon Ådahls låt ’Jag tänker be för Sverige’. Över 1 500 kronor i rättighetspengar har inkommit som Simon vidarebefordrade till oss i Stefanushjälpen där de kommer hjälpa östeuropeiska familjer som tvingas tigga för sitt uppehälle.

Vi i Stefanushjälpen arbetar aktivt mot rasism och olikabehandling av människor. Vi gör det... genom att konkret hjälpa de mest utsatta med den kärlek och värdighet de som människor förtjänar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.