Sista rättegångsdagen i Ljusnemordsfallet Foto: SVT

Rättegång om mord på asylboende skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

En av de mordåtalade personerna kom plötsligt med ny information – under rättegångens sista dag. Enligt honom var det en annan person som utdelade det dödande knivhugget. Nu skjuts rättegången upp.

Sedan en av de åtalade för mordet i Ljusne i februari, under rättegångens sista dag, kommit med nya uppgifter så skjuts förhandlingen upp till nästa vecka.

Under förmiddagen hölls kompletterande förhör med en av de åtalade, angånde den tekniska bevisning. Då presenterade mannen helt ny version av vad som hänt under kvällen då en person blev dödad i Ljusne.

Misstänkt mord i Ljusne

Läs mer: Misstänkt mord utanför Söderhamn

Pekar ut annan gärningsman

Han hävdar nu att det funnit fler knivar i omlopp under bråket än de man hittills känt till. Han hävdar också att det var en annan, namngiven person, som utdelade det dödandet hugget.

Som svar på åklagarens fråga om varför han inte sagt detta tidigare så menar den åtalade mannen att han inte vågat på grund av rädsla.

Rätten har nu hållit överläggning kring hur man ska ställa sig till de nya uppgifterna som bland annat innebär att det ska finnas ytterligare en kniv, på en angiven plats, som polisen hittills inte haft tillgång till.

Beslut från rätten

Åklagaren har kontaktat polisen om att den misstänkte måste få vara med och visa var den påstådda kniven är gömd. Åklagaren och försvaret är överens om att leta efter kniven.

Rätten har därför beslutat att förhandlingarna skjuts upp i längst en vecka. Polisen kommer att leta efter kniven denna vecka.

Två män är misstänkta för mord och medhjälp till mord

Det var en händelse i mitten av februari då två olika grupper vid ett asylboende i Ljusne hamnade i en konflikt som urartade och fick följderna av att 20-åringen avled.

Förhör om teknisk bevisning

Rättegångens sista dag inleddes med två förhör kring den tekniska bevisningen. Bland annat hördes rättsläkaren om den dödades skada i låret.

Det finns ju två knivar i beslag som bevisföremål och enligt NCT nationellt forensiskt centrum som också hördes på åklagarens begäran finns det inget bevis varken  för eller emot att de varit i skärande kontakt med kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Ljusne

Mer i ämnet