Fågel sätter stopp för skogsavverkning

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsägare i Arbrå får inte avverka i sin skog efter ett beslut av Skogsstyrelsen. Anledningen är man vill rädda fågelarten lavskrika, något som Lantbrukarnas Riksförbund ställer sig emot.

Det var under 2015 och 2016 som Skogstyrelsen fick in avverkningsanmälningar i områden i Hälsingland där välkända revir för fågelarten lavskrika finns. Både Skogstyrelsen och länsstyrelsen anser att avverkningar i områdena skadar fågelns bevarandestatus negativ.

Förbjuder avverkning

Och nu förbjuder alltså myndigheten två skogsägare i Arbrå att avverka i delar av sin skog. Utan någon ersättning.

– Handläggningen har tyvärr dragit ut på tiden och vi förstår att det varit frustrerande för markägaren, men vi hoppas på förståelse för vikten av att ärendet blir rätt hanterat, säger Åsa Lundberg, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.

LRF kritiska mot beslutet

Lantbrukarnas Riksförbund reagerar dock starkt på beslutet och kallar det hela för ett ”övergrepp från statens sida”. Och nu vill man driva ärendet som ett principmål.

–  Skogen är deras sparkapital och inkomst. Att förbjuda avverkning utan att ge någon ersättning är helt enkelt ett övergrepp från statens sida, säger Sven Erik Hammar, vice ordförande i LRF och ordförande i LRF Skogsägarna i ett pressmeddelande.

Riskerar miljonböter

Enligt LRF handlar det om ett inkomstbortfall på flera hundra tusen kronor för skogsägarna.

Om skogsägarna inte följer Skogstyrelsens beslut kan de hotas av böter på sammanlagt 1,8 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.