Smittsamt virus dödar kaniner

Uppdaterad
Publicerad

Den smittsamma sjukdomen kaningulsot har nått Gävle. Den senaste tiden har koloniområdet Järvstaängarna i Gävle nämligen upptäckt flera döda kaniner.

Kaningulsot har tidigare konstateras i södra Sverige upp till Uppland. Men den senaste tiden har koloniområdet Järvstaängarna i Gävle stött på flera döda kaniner. Och analyser från de döda kaninerna visar att det alltså handlar om det smittsamma viruset kaningulsot. Det rapporterar P4 Gävleborg.

– Under många år har vi haft mycket kaniner här, men för någon vecka sedan tyckte vi att det hade minskat markant. Jag själv hittade en kanin och grannen hittade fyra stycken. Sedan har vi funnit kaniner spridda på området, säger Lars Johansson, ordförande i koloniföreningen Järvstaängarna i Gävle, till P4 Gävleborg.

Kaningulsot är en mycket smittsam sjukdom som drabbar både vilda och tama kaniner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.