Flera blev matförgiftade efter att de hade ätit smörgåstårta på ett konditori i Gävle. Foto: Arkivbild/ Jonas Ekströmer TT

Smörgåstårta gjorde 53 personer sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ett konditori i Gävle fick stänga med omedelbar verkan efter att 53 personer hade insjuknat i vinterkräksjukan. Bagaren hade själv vinterkräksjukan.

Det var på skärtorsdagen som fem personer hörde av sig till Gävle kommun då de hade blivit sjuka efter att ha ätit smörgåstårta på ett konditori i Gävle. Livmedelsinspektören Patrik Gustafsson besökte konditoriet och konstaterade att stället var så misskött att de valde att stänga konditoriet med omedelbar verkan.

De fann bland annat smutsig disk och lekande barn i köket samt ost och skinka i rumstemperatur. Ägaren hade dessutom inte anmält sin verksamhet till kommunen.

Tre fick vårdas med dropp

Efter påskhelgen trillade anmälningarna in och totalt hade 53 personer insjuknat efter att de hade ätit dålig smörgåstårta. Tre personer insjuknade så allvarligt att de fick vårdas med dropp på sjukhus. Det visade sig sedan att en av kunderna som hade blivit sjuk bar på calicivirus, det vill säga, vinterkräksjukan. Detta virus bar även bagaren av smörgåstårtan på. 

– Vi besökte konditoriet den 8 april och då var personalen symtomfria och de hade rengjort stället. Och vi beslutade då att de fick öppna igen. Men de har valt att fortsätta att hålla stängt då de ska renovera stället, säger livsmedelsinspektören Patrik Gustafsson till SVT Nyheter Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.