Foto: SVT

Sparad snö ska rädda SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arrangörerna i Söderhamn börjat lägga ut snö i skidspåren till SM-tävlingarna, som startar 31 januari. Någon natursnö finns det inte, utan man använder sparad snö.

Tio maskiner arbetar sedan i måndags med att lägga ut den första sträckan i skidspåren till SM-veckan i Söderhamn. Någon skänk från ovan i form av natursnö har arrangörerna inte fått, men från landningsbanorna på gamla flygflottiljen har man plogat ihop snön som föll i november.

Den stora räddningen finns dock vid hamninloppet till Söderhamn. Här tillverkades 11.000 kubikmeter snö i vintras, som täcktes med bark och pellets som isolering. Det mesta finns kvar och nu kör lastbilarna i skytteltrafik till spårområdet på Hällmyra, där banchefen preparerar med pistmaskin.

– Vädret är inte optimalt, vi har haft värme i snart en vecka. Jag skulle vilja ha tio, femton minus så vi kunde tillverka mer snö, säger banchefen Ulf Olsson.

Den sparade snön räcker till fyra kilometer, men förhoppningen är att kunna nyttja hela de sex och en halv kilometer som är planerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.