Peder Björk (S): ”Styrelsen har hanterat det bra”

Sparkad vd stämmer arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad

Sparkade vd:n för Svenska Kommun Försäkrings AB – SKFAB- Björn Ryd stämmer nu sin tidigare arbetsgivare, och kräver ett skadestånd på närmare två miljoner kronor, samt att SKFAB skall betala alla rättegångskostnader,

Bakgrunden är en granskning av Björn Ryds representation som tidningen Arbetarbladet gjort under våren. Där framkom det bland annat att fakturorna för vd-s representation attesterades av honom själv. Något som skulle strida mot bolaget regler.

Ordförande hade ingen kännedom

Åsa Wiklund-Lång (S) nytillträdd ordförande i bolaget sa sig inte ha haft kännedom om den ordning där vd attesterade sina egna fakturor, och avsvor sig ansvar för det som hänt. Som SVT Nyheter Gävleborg tidigare berättat så väljer hon att inte ställa upp för omval.

Vissa uppgifter har gjort gällande att detta var en praxis inom bolaget, att hantera vd-s fakturor på det sätt som nu avslöjats, sedan tidigare kommunalrådet Carina Blank (S) var ordförande i bolaget.

Avstängd och sparkad

Under våren har bolagsstyrelsen inledningsvis stängt av Björn Ryd från sitt jobb. Sedemera har man också fattat beslut om att han omedelbart skall avskedas utan att få det avgångsvederlag som han, enligt avtal, skulle varit berättigad till vid uppsägning.

– Han har på ett allvarligt sätt brutit mot sitt avtal gällande sitt arbete som vd, menade Åsa Wiklund Lång, när hon motiverad uppsägningen av Björn Ryd.

Vill inte kommentera stämningsansökan

Björn Ryd själv har varit sparsam med kommentarer kring det som hänt men nu agerar han och hans ombud genom att stämma SKFAB på sammanlagt 1 999 182 kronor i skadestånd. Han och hans juridiska ombud skriver bland annat i stämningsansökan.

”Björn Ryd har inte på något sätt gjort sig skyldig till felaktigheter i sitt utövande sin anställning som VD för Bolaget. Det har inte heller funnits någon annan grund för Bolaget att säga upp honom från sin anställning. Björn Ryd har i alla delar i sitt utövande av tjänsten som VD agerat utifrån vad han uppfattat var en sedan lång tid, av styrelsen för Bolaget, till fullo accepterad praxis och företagskultur i Bolaget. Detta avser även deltagande i styrelsemöten, representation, tjänsteresor och konferenser.”

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med Björn Ryd under eftermiddagen men han vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till sitt juridiska ombud, advokat Nina Barzey, som vi söker för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.