Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Spottade polis i munnen – sa sig ha HIV

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig Gävlebo döms till tre månaders fängelse för en rad brott han begick under 2016. Bland annat spottade mannen en polis i ansiktet när han skulle föras in i en cell på polisstationen.

Det var i samband med ett bråk på en pub i centrala Gävle i mitten på januari i fjol som mannen blev omhändertagen. När han fördes in i cellen på polisstationen blev han så upprörd att han spottade en polisman i ansiktet. Polisen berättar i förhör att spottloskan träffade honom i mungipan.

När mannen sedan fick frågan om han hade några sjukdomar uppgav han att han var HIV-smittad. Mannen själv säger att han inte minns om han sagt detta, men uppgifterna bekräftas av en poliskollega som också var närvarande vid händelsen.

Bespottade polis ånyo

En månad senare blev mannen omhändertagen igen, då han var berusad. Mannen blev sprejad med pepparspray då han var oregerlig. I samband med det spottade han en polis i ansiktet.

Själv påstår mannen att han fräst för att få ut medlet ur munnen. Tingsrätten menar dock att åtalet är styrkt, och man konstaterar även att mannen sparkat polisen på axeln.

Hamnar i fängelse

Utöver bespottningen döms mannen också för bland annat grovt rattfylleri, brott mot knivlagen, ringa vapenbrott och olovlig körning och stöld. Totalt handlar det om nio punkter, varav flera åtalspunkter gäller mer än ett tillfälle. Påföljden för mannen blir tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.