Kvinna åtalad för bedrägeri vid Hudiksvalls tingsrätt. Foto: SVT/Arkiv

Stal från dement svärmor

Uppdaterad
Publicerad

Stal pengar från sin svärmors konto, lånade pengar i svärmoderns namn och pantsatte smycken.

Enligt åtalet vid Hudiksvalls tingsrätt så har kvinnan, från södra Hälsingland, överfört minst 100.000 kronor från sin numera avlidna svärmors konto till sitt eget.

Åklagaren hävdar också att kvinnan har lånat minst 100.000 kronor i svärmoderns namn och fört över de pengarna till sitt eget konto. Det här ska ha skett mellan januari 2010 och slutet av april 2013.

Förutom lånen och överföringarna ska hon dessutom ha tagit smycken som tillhörde den svärmodern och pantsatt dem för 2 250 kronor.

Familjen fick kravbrev

Den åtalade kvinnan hade under en längre tid skött sin dementa svärmors ekonomi. Det var i samband med svärmoderns död som familjen upptäckte att det fattades pengar och smycken. Dessutom kom det kravbrev från flera finansinstitut om slutbetalning av lån.

Skyller på dålig ekonomi

Kvinnan har vid polisförhören erkänt att hon gjort sig skyldig till bedrägeri, men anser inte att beloppen är så höga. Hon har också erkänt att hon pantsatt svärmoderns smycken. Som förklaring har kvinnan angivit att hon hade dålig ekonomi eftersom hon är sjuklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.