Stark kritik mot korttidsboende

Uppdaterad
Publicerad

Trasiga tak, klotter på väggarna och smutsiga toaletter var det som mötte Sandvikenbon Susanna Ljungman när hon för första gången kom till sin mammas korttidsboende.

Susanna Ljungmans mamma placerades på korttidsboendet, som drivs av vårdföreraget Selfhelp i Söderhamn, efter att ha vårdats på Gävle sjukhus. Sjukdomen gör att hon klarar inte längre av att bo i hemmet i Valbo.

– Jag fick en chock. Hur ska en sjuk människa kunna tillfriska i en sådan miljö, säger Susanna Ljungman.

– Jag klarar inte av trapporna längre. Jag vill hellre bo hemma eller någonstans nära Susanna, säger Inger Ljungman  

Renoverar lokalerna

Self Help sysslar i normala fall med drogrehabiliterng, men ägs sedan några år av assitansföretaget Team Olivia. Enligt förtagets verkställande direktör beror det inträffade på en större omflyttning och att kortidspatienterna har fått flytta till nedslitna lokaler som håller på att repareras.

– Jag har förståelse att de anhöriga har reagerat. Men ett trasigt tak och klotter på väggarna gör inte den vård och omtanke som patienten får sämre, säger Katarina Månsson, vd för Selfhelg.  Vi håller på att renovera för fullt. Till slutet av veckan ska alla problem vara åtgärdade. 

Söker annan vårdplats

Trots bolagets löften om bättring vill Susanna Ljungman inte ha sin mamma kvar där. Men än så länge har man inte hittat en lösning.

– Min mamma håller på att tyna bort. Det blir inte bättre i den här miljön. Jag har hållit på och ringt runt för att få hjälp, men det går inte. Tyvärr är det så att min mamma måste bli så dålig att de inte klarar av vården här för att hon ska få komma här ifrån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.