Foto: SVT

Stickad graffiti i Mackmyras brukspark

Uppdaterad
Publicerad

Vid Mackmyra bruk finns en park som anlades på 1820-talet. Sedan några år har det anordnats en konstutställning i parken under sommaren och på måndag är det invigning för årets upplaga.

Vissa verk är lätta att upptäcka, andra smälter ihop med omgivningen på ett mer diskret sätt. I år är det stickad och virkad graffiti som möter den som besöker parken i Mackmyra. Utställarna är en blandning av etablerade konstnärer och andra som vill bidra, som Christina Jannati som valt att täcka in en bro.

Plats för vila

Under tre århundraden har bruksparken i Mackmyra varit en plats för vila och rekreation. Nuförtiden har den ideella föreningen bruksparkens vänner sett till att parken är tillgänglig för allmänheten. Och under några år har sommaren även inneburit en konstutställning i det fria  – ända sedan Kiki Larsson fick en fråga om hon ville ta hand om utställningen. Och hon menar att det är ett utmärkt sätt att erbjuda konst för den som inte brukar gå på konsthallar och gallerier.

– Det är ett perfekt tillfälle att erbjuda naturen. Människor strövar, kanske har picknick med sig och så upptäcker de något och undrar vad det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.