Bilden kommer inte från händelserna i artikeln. Foto: Danijel Ivic/SVT

Stöket fortsätter i Gävle – skjuter raketer mot hus

Uppdaterad
Publicerad

Under flera dagar har det avfyrats smällare och raketer vid vissa adresser i Gävle. På tisdagen började en barnvagn brinna i ett trapphus och det har återigen skjutits mot byggnader.

Runt nyårsafton i Gävle sköt ungdomsgäng smällare och raketer mot byggnader i stadsdelen Nordost. En tänd smällare kastades också in i en barnvagn där ett spädbarn låg, en händelse som polisen hanterar som ett försök till grov misshandel. Lyckligtvis hann barnets pappa få bort smällaren ur vagnen innan den brann av.

Men stökigheterna fortsätter. Vid sextiden på tisdag kväll började en barnvagn brinna i ett trapphus på Norra Fiskargatan. Branden skall ha startats av någon sorts fyrverkeripjäs, men enligt räddningstjänsten har ingen skadats.

– Man har skjutit i ett trapphus där en barnvagn har antänts. Boende har fått ut den ur trapphuset, men det blev rökutveckling. Det är skadegörelse genom brand, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl i polisens Region Mitt.

Sköt mot hus

Under kvällen sköts det också på nytt mot byggnader, bland annat på Norra Köpmangatan:

– Man har skjutit med nån form av pyrotekniska grejer utanför och inne i trapphus.

Polisen har fortfarande inte lyckats identifiera eller gripa någon misstänkt.

– På Hantverkargatan är det samma sak – de smällde smällare och skjuter med raketer. Någon sa att affärer har reat ut kvarvarande raketer och smällare, så då har de laddat upp antagligen. Så det är inte bra, säger Torbjörn Karlsson.

”Bedrövligt rent ut sagt”

På tisdagen rapporterades händelser från minst tre platser, men det är troligen fler. Vissa adresser har återkommit flera gånger de senaste dagarna, enligt Karlsson.

– Det är bara tur att det inte blivit några personskador. Det här började redan före nyår, sedan har det pågått varenda dag. Det är bedrövligt rent ut sagt.

Att avfyra fyrverkeripjäser och liknande mot människor eller byggnader kan rubriceras som misshandel, ofredande, framkallande av fara för annan och skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.