Stor ökning av villainbrott i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet villainbrott i Gävleområdet i sommar har fördubblats jämfört med samma period förra sommaren. Och polisen misstänker att det skulle kunna vara internationell brottslighet som ligger bakom ökningen.

De största problemen har funnits i Sätra, Andersberg, Valbo och Sandviken, och det inbrottstjuvarna är ute efter är föremål som är lätta att bära med sig och där det finns en stor efterfrågan på den svarta marknaden, som till exempel smycken, kontanter, mobiltelefoner och läsplattor.

Under perioden första april till sista juni har det varit 47 villainbrott i år, jämfört med 24 under samma period förra året. Samtidigt har lägenhetsinbrotten minskat, vilket betyder att inbrottstjuvarna har ändrat sitt beteende. Det i sin tur kan tyda på en ökning i området av internationella ligor.

Olika typer av brottslingar

– Vi tittar bland annat på hur stor rörlighet vi bedömer finns bland de som begår de här brotten. Det finns lokala inbrottstjuvar, nationella, som reser runt i Sverige och så har vi den internationella brottsligheten, där vi får besök från andra länder. Om den sista kategorin har ökat vet vi inte, vi får avvakta lite tills vi har analyserat det här lite mer, säger Gävlepolisens presstalesperson Mikael Hedström.

Att skydda sig mot inbrott är viktigt

Larm, ordentliga lås och grannsamverkan är viktiga åtgärder för att minska risken för inbrott, men om det ändå händer, så är det bra om man märkt sina ägodelar, säger Mikael Hedström:

– Det är bra om man märker upp åtminstone eftertraktat gods. Det är bra om man också tar kontakt med sitt försäkringsbolag och hör efter vilken metod som är bäst, det har kommit lite nya metoder, som till exempel DNA-märkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.