Tidigare chef varnar – överklagar ambulansbeslut

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare chef för ambulansen i Gävleborg reagerar starkt på Region Gävleborgs planer på att dra in flera ambulanser över sommaren för att klara bemanningen. Nu överklagas beslutet till till förvaltningsrätten.

Peter Berg var chef för ambulansverksamheten i Gävleborg fram till 2009, numera är han förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.

I sociala medier uttrycker han kraftiga farhågor för följderna av att ambulanser tas ur drift över sommaren för att klara bemanningen. Han kallar beslutet för ”en uppvisning i total avsaknad av konsekvensanalytisk förmåga och preshospital kompetens” och varnar för att människoliv sätts på spel.

Jourtid inom ambulansen

– Jag vet ju att det är brist på ambulanser redan idag emellanåt. Man är dimensionerade för lite mer än vardagsolyckor, och tas det bort fordon så klarar man mindre. Det är fullständigt uppenbart, säger Peter Bergh.

Överklagar beslutet

Han menar att beslutet inte är lagligt, och att ett så omfattande och principiellt beslut ska tas av regionfullmäktige och inte av tjänstemän.

Därför överklagar han nu som invånare i Gävleborg ambulansledningens beslut till förvaltningsrätten och ber dessutom att domstolen inhiberar beslutet, dvs upphäver det tillfälligt tills domstolen hunnit avgöra ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet