Sjukvården söker läkare på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av att rekrytera läkare och annan sjukvårdspersonal i Gävleborg är stort. Nu ska snabbare språkundervisning få asylsökande läkare ut i arbetslivet fortare. Redan nu har man hittat 34 personer i Söderhamn som ska ingå i projektet.

Utländska läkare, sjuksköterskor och tandläkare måste fortare komma ut i arbete, det tycker Söderhamns kommun och arbetsförmedlingen som tillsammans med Region Gävleborg nu vill jobba för att erbjuda asylsökande samma möjligheter som de som redan fått permanent uppehållstillstånd har. Och framförallt handlar det om tidig språkundervisning.

– Idag får man inget stöd för att läsa svenska på asylboende, det är slöseri med tid så vi vill snabba på processen, säger Carina Löfgren som jobbar med regional utveckling på Region Gävleborg.

Väntan på läkarlegitimationer

Genom att erbjuda svenskundervisning redan under tiden på asylboendet hoppas man få ut sjukvårdspersonal i arbete redan efter cirka 2 år, vilket är ungefär hälften mot idag.

Redan nu har man hittat 34 personer i Söderhamn som ska ingå i projektet. I en förlängning hoppas Mohamed Chabchoub på att flera kommuner i länet ska delta.

– Vi hoppas även på andra yrkesgrupper som till exempel ingenjörer som vi bedömer snabbt kan komma ut på arbetsmarknaden, säger Mohamed Chabchoub, chef på arbetsförmedlingen i Söderhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet