Tillståndet för Fikru Maru allt sämre

Uppdaterad
Publicerad

Hälsotillståndet för hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall, som är fängslad i Etiopen, har försämrats. Hans lunga har åter kollapsat, det berätar hans dotter Emy Maru, som är på plats i Etiopien.

– Det är hans lunga som har har kollapsat igen. Han har ju varit utan dränaget några dagar då det var så smärtsamt. Men nu behöver det åter sättas in igen. Han har varit på röntgen och efter det så har en kirurg satt tillbaka dränaget till hans lunga, berättar Katrin Hruska för SVT Nyheter Gävleborg.

Katrin Hruska är svensk läkare som har ständig kontakt med Fikru Marus familj i Etiopens. Hon har också tidigare besökt Fikru Maru på sjukhuset i Addis Abeba.

Fikru Maru

Saknar medicinsk utrustning

– Det är ju så att sjukhuset som Fikru Maru är inlagd på saknar det mesta i medicinsk utrustning. Idag upptäckte man att man varken hade ett nytt dränage, eller några smärtlindrande mediciner.

– De här sakerna lyckades man dock få fram, bland annat från den klinik som Fikru Maru driver i Etiopien, berättar Katrin Hruska.

Hon säger att tillståndet för Fikru Maru just nu är mycket allvarlig. Hon menar att han omgående behöver vård.

Det dränage som man sätter in gör att lungan fungerar temporärt, att den kan utvidgas vid andning.

– Man kan säga att dränaget skapar det undertryck som behövs för lungans förmåga att utvidga sig. Men det är en temporär lösning. Risken för infektioner ökar också direkt när man för in en slang i kroppen, så det  är just nu en uppenbar risk för hans liv, om han inte snabbt får den vård han behöver, säger Katrin Hruska.

Förhandling på torsdagen

Under torsdagen är det planerat en ny förhandling i domstolen i Addis Abeba. Det var från domstolens sida tänkt att Fikru Maru skulle ges möjlighet att lägga fram bevis för sin oskuld, för att domstolen senare skulle avgöra just skuldfrågan.

Fikru Maru och han advokat har dock sagt att man avstår från detta och i stället lämnar över fallet till domstolen för avgörande. Allt för att få en dom. En dom som man väntat på i över två år, sedan domstolsprocessen startade.

Väntan på beslut eller dom

Så det som Fikru Maru och hans famlij kan hoppas på i bästa fall under morgondagen är ett domslut. Skyldig eller icke skyldig till de anklagelser som riktats mot den svenska läkaren.

Förklaras han icke skyldig är han fri att lämna fängelset, eller i det här fallet sjukhuset, han är intagen på, och kan förmodligen resa hem omgående.

Förklaras han skyldig blir det ytterligare väntan på beslutet om påföljd, vilket kan komma tidigast i början på nästa vecka. Men det som hittills hänt när domstolen sammanträtt är att man skjutit upp alla beslut och hittills också avstått från att komma med ett avgörande i skuldfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet