Foto: Räddningstjänsten

Två bränder i Ljusdal i natt – misstänks vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan tolv på lördagskvällen kom larm om två husvagnar som brann på en parkering i Ljusdal.

Det var boende på Gärdeåsvägen som larmade polisen. Bränderna var svårsläckta på grund av explosionsrisken från gasolflaskor i husvagnarna.

– Det stod fyra husvagnar på parkeringen och en brann kraftigt, vilket gjorde att elden fick fäste i ytterligare en husvagn, så två husvagnar förstördes totalt, säger Peter Nystedt, insatsledare vid räddningstjänsten Ljusdal.

Efter att räddningstjänsten lyckats släcka bränderna spärrades platsen av för en teknisk undersökning.

Spridningsrisk till gymnasieskola

Strax efter klockan tre natten mot söndag kommer ett nytt brandlarm. Den här gången rör det sig om Skogsbruksgymnasiet, där en timmerlada på ungefär 5x5 meter innehållande hö och strö fattat eld.

Eftersom det fanns risk för att elden skulle sprida sig till den närliggande gymnasieskolan fick räddningstjänsten rikta in sig på att kyla ner skolan.

– Ladan var övertänd och stod bara två meter från gymnasieskolan, det var tur i oturen att skolan har tegelfasad så att den inte fattade eld, säger Peter Nystedt. 

Vid femtiden på söndagsmorgonen var branden släckt. Platsen spärrades av för en teknisk undersökning.

De återkommande bränderna i samma område gör att polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsman.

– De här bränderna ligger ju ganska nära varandra både vad gäller plats och tid så man kan ju förmoda att det rör sig om samma gärningsman, säger Göran Lyrberg, vakthavande vid polisen i Gävleborg.

Rubriceras som mordbrand

Händelsen vid gymnasiet rubriceras som mordbrand då det enligt polisen inte finns någon naturlig brandorsak. Ett vittne ska också ha sett en häftig brandutveckling.

– Alla de här bränderna ser vi som oförklarliga, säger Peter Nystedt.

Även natten mot lördag brann det på två ställen i samma område. Och för två veckor sedan brann det i en container samt i en bil som stod i närheten av den lada som nu brunnit ner.

– Det är klart att det är lite oroväckande, säger Göran Lyrberg.

På grund av de återkommande bränderna vill polisen gärna ta del av eventuella observationer som gjorts av allmänheten i Gärdeåsen och vid gymnasieskolan. Information kan lämnas via 11414.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.