Fikru Maru Foto: Privat

UD om Fikru Maru: ”Vi har jobbat intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Fikru Maru fick igår sin påföljd från domstolen i Addis Abeba efter en långdragen process där förhandlingen gång på gång skjutits upp. Nu har processen för att få Fikru Maru släppt i förtid påbörjats.

Igår fastställde den etiopiska domstolen hjärtläkaren Fikru Marus fängelsestraff till 4 år och 8 månaders fängelse. Dottern Emy Maru säger till SVT Nyheter Gävleborg idag att alla de handlingar som krävs för att Fängelsemyndigheten ska kunna ta ett beslut om villkorlig dom är inlämnade, men ingen kan säga hur lång tid det tar innan besked om frigivning blir aktuell.

På Utrikesdepartementet fortsätter man att trycka på de etiopiska myndigheterna för att Fikru Marus fall ska prioriteras.

Fikru Maru

– Nu har vi sett att rättsprocessen har fullföljts, vi har varit tydliga med att säga Fikru Maru måste få akut vård utifrån hans medicinska situation. Det är något som är högprioriterat från vår sida även om domen har kommit. Det har varit uppe på absolut högsta politiska nivå, vi har arbetat intensivt konsulärt med just detta ärende och kommer fortsätta att göra det om det behövs, säger Patric Nilsson, presskommunikatör på UD.

Förtegna om åtgärder

Vad exakt UD gör för att påverka så att processen går fort vill de inte kommentera eftersom de inte tror att det gagnar det enskilda fallet, men säger att de har jobbat hårt och intensivt med det här ärendet.

Varför har det gått så långsamt?

– Oavsett vad vi gjort i det här fallet så är beslutet inte vårt. När det kommer till vårdbehovet kan vi se vilka vägar fram vi ska ta för att säkerställa att han ska få den vård han behöver, men beslutet är inte vårt utan de etiopiska myndigheternas. När det gäller rättsprocessen så har vi sagt från UD att den måste fullföljas, vi vill inte att den ska skjutas upp gång på gång. Nu har den fått ett utslag och det är upp till det etiopiska rättsväsendet, poängterar Patric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet