Lagbok/Arkiv Foto: Anders Wiklund/TT

Ung man döms för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man döms för våldtäkt mot barn efter att ha haft samlag med en 14-årig flicka mot hennes vilja.

Förra sommaren hade en då 14-årig flicka varit på en hemmafest tillsammans med några andra tjejkompisar. Det dracks en del alkohol och flickan rökte även hasch.

Senare mot kvällen anslöt flera ungdomar till festen och även då den nu dömde 19-åringen. Han hade även tagit med sig sprit, vin och hasch.

Hon ville vila

Flickan hade blivit så berusad under kvällen att hon fick hjälp till ett sovrum på övervåningen i huset, för att vila. Det var då våldtäkten ägde rum. Gärningsmannen erkänner att de haft samlag men han har nekat att det var mot hennes vilja.

Flickan gjorde en anmälan dagen därpå och mannen döms nu för våldtäkt mot barn. Målsägande ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation då hon var berusad samt drogpåverkad, enligt domen.

Över ett års fängelsestraff

Gärningsmannen har tidigare blivit dömd för andra brott och avtjänar nu ett annat fängelsestraff. Han dömdes i dag av tingsrätten i Gävle till ett år och fyra månaders fängelse, och han ska betala ett skadestånd på 115.000 kr till målsägande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.