Biblioteket på Högskolan i Gävle/Arkiv Foto: SVT

Varannan student lämnar lärarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan student som läst på ämneslärarprogrammet vid högskolan i Gävle, hoppade av innan de ens läst ett år.

Flera andra andra program har liknande problem, med studenter som slutar i förtid. Det rapporterar Sveriges Radio Gävleborg.

– Har man tappat mer än en tredjedel efter ett år, då måste man allvarligt fundera på om det är någonting som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig, säger Staffan Andersson som forskat på avhopp och genomströmning vid Uppsala Universitet, till P4

44 procent av studenterna på kandidatprogrammet i utredningskriminologi på Högskolan i Gävle hoppade av innan tredje terminen, medan ämneslärarprogrammet tappade över hälften av studenterna på ett år. 

Felaktig marknadsföring

En av orsakerna till de här avhoppen är den ökande konkurrensen om elever, vilket gör att man marknadsför utbildningarna på ett sätt som skapar förväntningar – som uppfylls för sent.

– Man vill locka med det intresseväckande och spännande, men det händer inte första terminen, och inte andra terminen heller, menar Staffan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.