Bockinvigningen 2015 i Gävle Foto: Mats Åstrand/TT

Vill förbjuda fyrverkerier vid bockinvigningen

Uppdaterad
Publicerad

På tidagen ska kommunstyrelsen i Gävle ta ställning till ett medborgarförslag som vill ta bort alla fyrverkerier i samband med den årliga bockinvigningen.

Förslagsställaren önskar att det pyrotekniska inslaget vid invigningen av Gävlebocken ska tas bort med hänsyn till djur och djurägare.

Kommunikationsavdelningen vid Gävle kommun, som yttrat sig över förslaget, förvarar dock fyrverkeriernas plats i det här sammanhanget och skriver bland annat:

Gävlebocken

”Fyrverkerier i kommunal regi är ingen självklarhet och används därför mycket sparsamt. Det sker vid två planerade tillfällen varje år; vid bockinvigningen den förste advent samt på nyårsaftonen.

Fyrverkeriet startar på utsatt tid och pågår aldrig mer än 10 minuter, vilket borde underlätta för djurägare att just du se till sina dju lite extra. Det obehag djuren upplever ifrågasätts inte, men obehaget är likväl begränsat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet