SVT/Arkivbild fiskare. Foto: SVT

Vill skydda sik och havsöring

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att den generella höstfredningen och förbudet mot mängdfångande redskap 15 oktober – 30 november längs hela Gävleborgs kust och norra Uppland kommer att fortsätta gälla tillsvidare.

– Det är ett utmärkt sätt att bidra till att skydda sik och havsöring vid våra kuster när dessa arter samlar sig för lek, säger Länsfiskekonsulent Kalle Gullberg.

Inom jakten har det länge varit en självklarhet att inte jaga t ex älg när de skall reproducera sig (älgens brunsttid etc).

– Det känns oerhört fel att skada fiskens nästa generation genom hårt nätfiske. Speciellt när nät-fiske denna tid ”tjugo-dubblar” skadan genom att det blir oerhört lätt för den stora mängden sälar att ”beta” enorma mängder sik och havsöring som fastnat i nät jämfört med att försöka fånga frisimmande, snabba fiskar, menar han.

Fakta fiskeförbud

Havs- och  vattenmyndigheten beslutade under hösten 2011 att skapa fredningsområden i Södra Bottenhavet.

Syftet är att stärka beståndet av sik. Yrkesfiskets fångster av sik har minskat drastiskt i Östersjön sedan mitten av 90-talet. Mest uttalad är denna minskning i Bottniska viken där merparten av sikfisket bedrivs.

Genom att skydda lekområden för havslekande sik hoppas vi att bestånden genom åtgärden ska återhämta sig och att ett givande sikfiske skall återfås i södra Bottenhavet.

Effekterna av fredningsområdet har utvärderats under en femårig försöksperiod, nu har beslut fattats om fortsatt skydd under perioden 15 oktober till den 30 november.

Det fiskefria området kring Storjungfrun, Tupparna och Kalvhararna upphör att gälla den 14 oktober 2016 och har då samma skydd som övriga kuststräcka.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.