Vill skydda vattentäkt med ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Havs och vattenmyndigheten vill ändra lagen för att öka skyddet för Gävles dricksvattentäkt Valboåsen. Blir det så, kan det bli mycket svårare för kommunen att fortsätta att växa på åsen.

Havs- och vattenmyndigheten har pekat ut ett antal dricksvattenanläggningar i landet som riksintressen, där särskild hänsyn måste tas vid tex nybyggnation.

Gävles dricksvattenanläggning är en av dem som myndigheten vill ge ett ökat skydd. Anledningarna till att just denna dricksvattenanläggning förs upp på listan är bland annat att den försörjer över 80 000 människor med dricksvatten, att vattnet är av god kvalitet och att den bedöms behövas även i framtiden.

Anläggningar skyddas

Det som omfattas av det skydd som ett riksintresse innebär är själva anläggningen med sådant som rör, brunnar och infiltrationsanläggningar men Havs- och vattenmyndigheten vill helst gå ett steg längre.

Dagens lagstiftning medger bara att anläggningar skyddas, men inte själva vattenresursen – därför vill myndigheten att lagen ändras så att även vattentäkten i Valboåsen kan upphöjas till riksintresse.

– Utan en bra vattentäkt så spelar det ingen roll hur bra anläggning är. Då fungerar den inte. Vattenresurserna är en absolut förutsättning för att dricksvattenförsörjningen ska fungera, därför tycker vi det

är naturligt att man pekar ut dem som riksintressanta, säger Susanna Hogdin, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Valboåsen är Gävles enda vattentäkt och det finns ingen reservtäkt om något skulle hända.

Den ligger inkilad i bebyggelsen med två Europavägar. Ovanpå ligger sjukhuset, bostäder och en bensinmack.

Ökade påfrestningar

Samtidigt växer Gävle, fler människor behöver bostäder och sjukhuset måste byggas ut vilket innebär en ökad påfrestning på åsen.

Men om även vattnet i den upphöjs till riksintresse ökar skyddet och då kan lagen ytterligare komma att komplicera exploateringsmöjligheterna.

– Ja, dels på grund av risken för föroreningar och dels för att man behöver det regn som faller för grundvattenbildning. Och om man skapar fler hårda ytor genom att bygga blir grundvattenbildningen lägre. Och får ett växande Gävle mindre vatten, säger Malin Delin, dricksvattenstrateg vid Gästrike Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.