Monica Törnell från Söderhamn, Per Persson från Bollnäs och Söderhamnsfödda Anna Sahlene finnas på scenen för att tillsammans med SM-kören framföra SM-låten. Foto: Anders Sundin/SVT

Upptäcktes av Cornelis Vreeswijk som 17-åring

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Monica Törnell sjunger ”Vintersaga” på invigningen av SM-veckan i Söderhamn. En stark personlig röst som upptäcktes av Cornelis Vreeswijk när hon var 17 år.

Tvärs över gatan där vi ses låg Monica Törnells pappas krog där hon upptäcktes en gång av Sveriges mest folkkära vissångare och trubadur, Cornelis Vreeswijk.

– Han och hans dåvarande fru Bim Vreeswijk hade en spelning här på stadshotellet, säger Monica Törnell. Efter den kom de över till pappas krog och hörde mig sjunga och gillade vad de hörde. Bara att han kom och lyssnade på mig hade räckt, jag såg honom som den största i Musiksverige, han var liksom upphöjd.

SM-veckan i Söderhamn

Monica Törnells personliga röst ger henne en karriär från det att hon blir upptäckt och till slutet av 1980-talet när hon ger ut en rad skivor, flera av dem deltar Cornelis Vreeswijk på. Det stora genombrottet kommer 1984 med Ted Ströms ”Vintersaga”, en låt hon nu ska sjunga igen på invigningen av SM-veckan.

Monica Törnell från Söderhamn, Per Persson från Bollnäs och Söderhamnsfödda Anna Sahlene finnas på scenen för att tillsammans med SM-kören framföra SM-låten. Foto: Anders Sundin/SVT

– ”Vintersaga” var en av de låtar jag valde ut för mitt album ”Mica” 1984, säger Monica Törnell. Sedan dess har den fortsatt att leva och är väl i dag en svensk klassiker. Men den lät inte alls så på demokassetten jag fick först. Vi gjorde om den så den skulle passa mig.

Vad tycker du om att få sjunga den på invigningen av SM-veckan?

– Det är ett jättebra tillfälle att sjunga den på mitt i vintern, det ska bli roligt.

Allt kraschade

Allt går i en rasande fart och 1986 vinner hon Melodifestivalen med ”E’ de’ här du kallar kärlek” tillsammans med Lasse Holm, samtidigt är hon ensamstående småbarnsmamma och hamnar i ett upphovsrättsbråk kring låten ”Heden”.

– Alla ville att jag skulle vara överallt samtidigt ett tag, säger Monica Törnell. Så jag stängde av och bara fortsatte att jobba, då hade jag varit oerhört pressad under två år. Då brakade kroppen ihop totalt.

Monica Törnells pappa bjöd in Cornelis Vreeswijk till sin krog Tolvan på Oxtorgsgatan 12 i kvarteret mitt emot Stadshotellet i Söderhamn. Resten är historia. Foto: Anders Sundin/SVT

Sedan dess har Monica Törnell hållit i en låg profil och tagit hand om sin sjukdom, men vi är många som vill höra henne sjunga mer.

– Jag tycker att det är roligt att sjunga, säger Monica Törnell. Och i mån av att jag har tid och orkar så gör jag gärna det.

Monica Törnell

Född: 1954 i Trönö församling.

Familj: Två söner.

Sjungit sen hon var åtta år.

Upptäckt av Cornelis Vreeswijk.

Låtar i urval: ”Vintersaga”, ”När jag var ung”, ”Heden”. ”E’ de’ du har du kallar kärlek” (med Lasse Holm) och ”Jag kan se dig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Söderhamn

Mer i ämnet