Svenska Hamnarbetares fackförbund har varslat stora Svenska hamnar om strejk den 10 mars. Det handlar om en sympatistrejk för hamnarbetare i Spanien som riskerar bli av med sina jobb. Foto: TT

100.000 hamnarbetare i sympatistrejk

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Hamnarbetares fackförbund har varslat stora svenska hamnar om strejk den tionde mars. Det handlar om en sympatistrejk för hamnarbetare i Spanien som riskerar bli av med sina jobb.

– Flera tusen hamnarbetare sägs upp och får stå med mössan i hand som arbetslösa, säger Eskil Rönnér, förbundsordförande, Svenska hamnarbetarförbundet. 

Tiden för strejken är bestämd mellan klockan 12 och 15, fredagen den tionde mars och berör APM i Göteborg, Halmstads hamn, Karlshamns hamn, ITP, och Helsingborgs hamn. 

Den internationella organisationen för hamnarbetarna, IDCs working comity, tog 23 februari beslutet att sympatistrejka för sina Spanska medlemmar.

Vill förhandla

Spaniens hamnarbetare vill förhandla med regeringen om ett fungerande bemannings-system anpassat till EU:s konkurrenslagstiftning. Som bakgrund är det EU-domstolen som har dömt ut de spanska och belgiska poolsystemen för hamnarbetare. Domstolen menar att systemen förhindrar den fria konkurrensen i ländernas hamnar. En effekt blir att hamnarbetarnas bemanningssystem sätts ur spel vilket skulle innebära att 6500 spanska hamnarbetare blir av med sina jobb. 

– De har rätt till ett poolsystem för hamnarbetare där man vet vilka kvalitéer personalen har som vistas på området. Annars kan arbetsgivaren ta vem som helst, säger Eskil Rönnér förbundsordförande, Svenska hamnarbetarförbundet.

”Får stå med mössan i hand”

Den nionde mars förväntas Spanska regeringen ta beslut om hamnarna. Sympatistrejken ska, enligt fackförbundet, sätta press på Spanien för att acceptera en dialog med fackförbundet. Annars riskerar många förlora säkerheten. 

–  Flera tusen hamnarbetare sägs upp och får stå med mössan i hand som arbetslösa, säger Eskil Rönnér.  

I Sverige kommer 1300 hamnarbetare att strejka. I hela världen handlar det om 100.000. 

Tror ni er strejk kan ge effekt i Spanien? 

– Det hoppas vi. Sympatistrejker har tidiga påverkat stora omröstningar som i EU-parlamentet till exempel, avslutar Eskil Rönnér, förbundsordförande i Svenska hamnarbetares fackförbund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.