– Det är en generellt sett ung och lovande trupp med hungriga spelare som vill utvecklas, säger Toni Johansson, ny tränare för HK Aranäs. Foto: Aranäs/TT

26-årig tränartalang tar över HK Aranäs

Publicerad

Som 22 år gammal tränardebutant tog han moderklubben Tyresö Handboll till Allsvenskan. Nu har Toni Johansson, som 26-åring, precis skrivit på för HK Aranäs.

Spelarkarriären tog slut när högeraxeln gick sönder. Men Toni Johansson lämnade inte handbollen utan påbörjade istället en tränarkarriär i moderklubben Tyresö. Nu löper fyraårskontraktet ut och det är dags för en ny utmaning i en ny klubb i en ny stad.

– Tyresö och Aranäs påminner om varandra. Klubbarna både värnar om ungdomar och har elitverksamhet. Ungdomarna är lika viktiga som seniorerna eftersom de ska ta över så småningom, säger Toni Johansson till SVT Nyheter Halland och fortsätter:

– Dessutom påminner Tyresö och Kungsbacka ganska mycket om varandra geografiskt då det är ungefär samma avstånd till en större stad.

Du är seniortränare, kommer du att hålla koll på ungdomslagen också?

– Ja, jag vill vara delaktig i klubben och vara i hallen så mycket som möjligt och kolla på ungdomsträningarna.

”Passar perfekt in i kravprofilen”

Tyresö Handboll ligger fyra i Herrallsvenskan. Toni Johansson kommer att vara kvar fram till första juni då han tar över Aranäs efter Jerry Hallbäck.

– Toni passar perfekt in i den kravprofil som vi har satt upp när vi har jagat ny tränare där några av egenskaperna vi har letat efter har varit individuell utveckling, engagemang, analytisk förmåga och en modern ledarstil, säger ordförande Rickard Eriksson på klubbens hemsida.

Toni Johansson som har skrivit på för tre år för HK Aranäs har skaffat sig hyfsat bra koll på sitt nya lag.

– Det är en generellt sett ung och lovande trupp med hungriga spelare som vill utvecklas. Det är en av nycklarna till framgång att ha med många målmedvetna spelare som inte viker ner sig.

Jämför med att undervisa mellanstadieklass

Du var ung när du började din tränarkarriär i Tyresö och är fortfarande ganska ung, har du märkt att åldern påverkat ditt ledarskap?

– Det var inga problem i Tyresö. Det spelar ingen roll om jag är 27 år eller 37 år. Mitt ledarskap går ut på att spelarena är delaktiga och får vara med och bestämma. Jag håller på att avsluta en fyra år lång utbildning till mellanstadielärare där jag fått lära mig hur man undervisar pedagogiskt. Ledarskapet är detsamma i ett handbollslag som i en mellanstadieklass.

Vad gör du när du inte håller på med handboll?

– Jag spelar väldigt mycket golf och har ganska lågt singlehandicap på 4,5. Trav är ett annat stort intresse när jag vill koppla jag av. Så min nya hemmabana blir Åby istället för Solvalla, avslutar Toni Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.