Så här kan den nya stadsdelen komma att se ut. Foto: Illustration: Tengbom.

400 nya bostäder i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun planerar en ny stadsdel vid Söndrum, med bostäder, skola, förskolor och äldreboenden. Nu ska Halmstadborna få tycka till om området

– Tanken är att det ska finnas en blandad bebyggelse med flerbodtadshus, kedjehus, radhus och villor, säger planarkitekt Anna Winnberg.

Området ligger fem kilometer från centrum i västra Halmstad och avgränsas i norr och väster av Gamla Tylösandsvägen och i söder av en bussgata. Tanken är att det ska bli stadsgränsen ut mot det öppna landskapet i norr mot Fammarp och Vapnödalen.

– Vi kommer bygga små torg kring busshållsplatserna för att lyfta fram kollektivtrafiken. Det ska vara enkelt att ta bussen in till stan, säger Anna Winnberg.

Stadsdelen ska också anpassas till kommande klimatförändringar, bland annat har man tänkt igenom lutningen på området så att vattnet som kommer ska hitta en väg ner till rätt plats för dagvatten.

– Vi har försökt göra ett helhetstänk med dagvatten. Det ska bli ett parkstråk centralt genom området. Där tänker vi att man kan ha en bollplan som kan svämmas över vid behov, end amm för uppsamling av vatten och en kanal, säger Anna Winnberg.

Bor man i närområdet eller bara är intresserad bjuder kommunen in till samråd tisdagen den elfte oktober klockan 18:00 i Söndrumsskolans matsal. Planhandlingarna ställs också ut i Rådhuset.

Mer information finns här.

Planförslaget i korthet

  • Detaljplanen tillåter 400 bostäder, två förskolor, en skola och ett äldreboende.
  • Blandad bebyggelse med variation av olika boendetyper och upplåtelseformer som till exempel flerbostadshus 3-4 våningar, radhus, kedjehus, och friliggande villor.
  • Bussgata och säkra cykelbanor ska ge goda förutsättningar för hållbart resande.
  • Grönområden ska skapas i området och karaktäristiska landmärken  bevaras.Upprustning och utveckling av Trottaberget möjliggörs.
  • Nya torgytor föreslås vid befintliga busshållsplatser.

Källa: Halmstad kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.