7 av 10 kör för fort utanför skolor

Publicerad

Trafiken utanför skolorna i länet kör alldeles för fort. Det visar en studie av trafiksäkerhetsorganisationen NTF. 

– Vi har mätt på ställen där det är barn som själva tar sig till skolan. De är ömtåliga och impulsiva, så det gäller ju verkligen att om man någon gång ska respektera hastigheten så bör man göra det i de här miljöerna, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst. 

”Har en resa framför sig”

Det är första året som NTF har med Falkenberg och Kungsbacka i studien. Och enligt Malin Lundgren har båda kommunerna mycket jobb framför sig.

– De har en resa framför sig. 7 av 10 kör för fort. Förhoppningsvis innebär det att kommunerna tar ett kraftttag och förbättrar det här, säger hon.

”Ingen nyhet för oss”

NTF gör årligen hastighetsmätningar utanför skolor i västområdet. De halländska kommunerna låg sämst till, och det kördes som fortast utanför en skola i Kungsbacka.

– Det här är ingen nyhet för oss, utan det bekräftar våra farhagor. Vi jobbar dels med fysiska åtgärder, där man kan trygga miljön genom att tvinga ner hastigheterna. Men sen krävs ju också ett arbete med attityderna, eftersom det ofta är föräldrarna som är fartsyndarna, säger Charlotta Ljungkull, Kungsbacka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.