Inge fick snabbt idén att försöka sätta dit inbrottstjuven, och använde några knep. Foto: SVT

82-åring lurade inbrottstjuv

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar äldre för inbrottstjuvar. Men när 82-åriga Inge Thelen i Laholm vaknade i sitt hem och stod öga mot öga med en inbrottstjuv, blev hon inte rädd. Istället inledde hon ett iskallt skådespel.

– Plötsligt står en kille i dörren, kanske 25-år gammal. Och jag säger hej, kom lite närmare, säger Inge Thelen.

Inge Thelen behöll lugnet

Det var i tisdags som Inge Thelen utanför Laholm väcktes abrupt ur sin eftermiddagslur. Inne i huset gick en tjuv igenom hennes saker. Men hon behöll lugnet och låtsades tro att mannen var där för att att hyra en lägenhet.

– Nu måste du titta på de fina rummen. Så gick vi upp till gästhuset och jag visade att här har du två sängar till dina pojkar och här kan ni vuxna bo, fortsatte Inge Thelen.

Hoppades få fingeravtryck

Inge lyckades få mannen att stanna kvar genom att lotsa runt honom i bostaden. Hon bjöd honom på ett glas dricka i hopp om att hans fingeravtryck skulle fastna på glaset. Efter ett tag fick han bråttom därifrån och då larmade Inge polisen.

Polisen snabbt på plats

Kristian Nilsson var en av poliserna som snabbt var på plats och kunde gripa mannen.

– Det var en speciell händelse där hon faktiskt lotsade runt den här mannen. Det är inget som jag kan rekommendera. Man ska inte släppa in främlingar men hon gjorde väl det bästa av situationen, säger Kristian Nilsson, polis i Laholm.

Åldringsbrott vanliga

SVT har flera gånger under året berättat om  brott mot äldre. Ett vanligt sätt för en inkräktare att ta sig in, är att utge sig för att vara hantverkare som ska utföra ett jobb. Åldringsbrott är vanliga i hela landet och polisen gick i veckan i ut med råd hur man kan skydda sig.

– Nu kommer värmen och det kommer folk från olika håll. Man ska vara försiktig, se till att låsa sin dörr, inte släppa in någon och larma 112 så att vi kan komma dit och göra vårt jobb, säger Kristian Nilsson.

Blev aldrig rädd

Men Inge Thelen säger att hon aldrig blev rädd.

– Jag ska fylla 83 år och därför spelade jag rollen som mormor. Jag sa att det var trevligt att du kom, att du visar intresse för mitt hus, och agerade helt naturligt, säger Inge Thelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.