– Jag startade min verksamhet för mindre än ett år, och i år är det min första ramadan sedan dess. Vi känner oss lite stressade, men vi klarar det, säger Abdulaziz Bahnasi.
När Abdulaziz Bahnasi kom till Sverige för två år sedan hade han arbetat som bagare i nästan 20 års tid i Syrien och andra arabiska länder.
I fjol öppnade han bageri på Andersberg i Halmstad.
Bakar dubbelt
Fastemånaden handlar om att inte äta, men ändå köper många muslimska hushåll mer mat än vanligt för att äta efter solens nedgång. Enligt Svensk handel spenderar ett genomsnittligt hushåll som fastar 6.500 kronor mer på mat den här månaden.
– Under den här månaden kommer vi att baka dubbelt så mycket. I slutet av ramadan kommer högtiden eid, och då brukar alla bjuda varandra på baklava och andra sötsaker, säger Abdulaziz Bahnasi.
Under de fem första dagarna i fastan köper många extra mycket, sedan blir det lite mindre under en period fram till den avslutande festhögtiden, enligt Abdulaziz.
Abdulaziz Bahnasi själv brukar under fastan äta någon lätt måltid som soppa eller sallad och baklava.
Svårt i början
Eftersom ramadan i år infaller på sommaren när dagarna är som längst blir det extra lång tid utan mat för Abdulaziz – omkring 20 timmar. Abdulaziz räknar med att jobba omkring 14-15 timmar per dag.
Hur jobbigt är det att själv arbeta med mat och samtidigt fasta?
– För mig är det vanligt nu, i början var det svårt men det är mitt jobb nu, jag har blivit van, säger Abdulaziz.
Hur upplevde du din första ramadan som bagare?
– Det var svåraste månaden i mitt liv, jag tänkte att jag slutar jobba som bagare, men jag gav inte upp och nu känns det bra. Jag trivs med mitt jobb, Säger Abdulaziz Bahnasi.