Inte bara baklava. Omsättningen av baklava kommer öka stort under ramadan, enligt bagaren Abdulaziz Bahnasi, men även andra bakverk som Halawet el Jibn ( ”sötma av ost”) som han bakar här.

Dubbla satser i baklavabageriet under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara svenska nationaldagen infaller på måndag, utan också första dagen av Ramadan. Trots att den muslimska fastemånaden går ut på att inte äta, handlar det ändå väldigt mycket om mat. Svensk handel ökar med minst 1,5 miljarder kronor och baklavabagaren Abdulaziz Bahnasi i Halmstad räknar med fördubblad omsättning.

– Jag startade min verksamhet för mindre än ett år, och i år är det min första ramadan sedan dess. Vi känner oss lite stressade, men vi klarar det, säger Abdulaziz Bahnasi.

När Abdulaziz Bahnasi kom till Sverige för två år sedan hade han arbetat som bagare i nästan 20 års tid i Syrien och andra arabiska länder.

I fjol öppnade han bageri på Andersberg i Halmstad.

Bakar dubbelt

Fastemånaden handlar om att inte äta, men ändå köper många muslimska hushåll mer mat än vanligt för att äta efter solens nedgång. Enligt Svensk handel spenderar ett genomsnittligt hushåll som fastar 6.500 kronor mer på mat den här månaden.

– Under den här månaden kommer vi att baka dubbelt så mycket. I slutet av ramadan kommer högtiden eid, och då brukar alla bjuda varandra på baklava och andra sötsaker, säger Abdulaziz Bahnasi.

Under de fem första dagarna i fastan köper många extra mycket, sedan blir det lite mindre under en period fram till den avslutande festhögtiden, enligt Abdulaziz.

Abdulaziz Bahnasi själv brukar under fastan äta någon lätt måltid som soppa eller sallad och baklava.

Svårt i början

Eftersom ramadan i år infaller på sommaren när dagarna är som längst blir det extra lång tid utan mat för Abdulaziz – omkring 20 timmar. Abdulaziz räknar med att jobba omkring 14-15 timmar per dag.

Hur jobbigt är det att själv arbeta med mat och samtidigt fasta? 

– För mig är det vanligt nu, i början var det svårt men det är mitt jobb nu, jag har blivit van, säger Abdulaziz.

Hur upplevde du din första ramadan som bagare? 

– Det var svåraste månaden i mitt liv, jag tänkte att jag slutar jobba som bagare, men jag gav inte upp och nu känns det bra. Jag trivs med mitt jobb, Säger Abdulaziz Bahnasi.

Fakta/ Ramadan

Ramadan är den nionde måndagen i det islamiska året, som också brukar kallas för fastemånaden.

Meningen med fastemånaden är att man lär sig ha tålamod och vara extra ödmjuk mot andra människor. Från gryningen till skymningen avstår man helt från mat, dryck, sex och rökning under en hel månad.

Efter 30 dagar avslutas fastan med tredagarsfesten eid-al-fitr. Då handlas det mängder av mat.

När organisationen Svensk Handel senast mätte ramadans betydelse för handeln såg det ut så här:

• 150.000-200.00 av 450.000 muslimer i Sverige fastade.

• konsumtionen i svensk handel ökade med 1,5 miljarder kronor

• ett genomsnittligt hushåll som deltog i fastan lade 6.500kr mer på mat än under en vanlig månad. 

Källa: Svensk handel 2014

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.