Kritikstorm mot Aida Hadzialic efter att hon poserat med känd bosnisk homofob.

Aida Hadzialic tog selfie med känd homofob

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieminister- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) var i Bosnien för att sprida svenska värderingar. I sociala medier la hon ut en bild där hon poserade med en bosnisk homofob.

Det var i början på mars som Aida Hadzialic gjorde att officiellt besök i Bosnien. Samtidigt rullade det upp en stor skandal där den bosniska politikern och presidenten för Sarajevouniversitetets studentparlament, Haris Zahiragicvar, var huvudpersonen. Zahiragic ska enligt tidningen Hallandsposten ha beskrivit homosexualitet som en systematisk och smittsam sjukdom.

Ingen koll på vem han var

Samma dag som skandalen kulminerade besökte Aida Hadzialic Sarajevouniversitetet och Haris Zahiragicvar tog en selfie med henne.

Enligt Aida Hadzialics pressekreterare Gösta Brunnander var det 100-tals studenter som ville ta en selfie med Aida som är mycket populär i sitt forna hemland. Varken hon eller någon i hennes följe hade koll på vem Haris Zahiragic var eller vad han står för.

– Vi har ingen möjlighet att hålla koll på alla homofober och rasister, säger Aida Hadzialaics pressekreterare Gösta Brunnander till SVT nyheter Halland.

I ett skriftiligt uttalande tar Aida Hadzialic starkt avstånd från Zahiragic och hans åsikter:

”Som femåring tvingades jag och min familj fly ifrån forna Jugoslavien på grund av dessa avskyvärda värderingar som gjorde skillnad på människor. Landet söndrades av nationalism och hat. Därför var min resa som svenskt stadsråd till Balkan särskilt viktig. Jag propagerar för demokrati, människors lika värde och mot nationalism.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.