Åklagaren yrkar på ett år och fyra månaders fängelse. Foto: TT

Åklagaren yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober gjorde polisen ett tillslag vid en mc-klubbs lokaler utanför Halmstad. En polis sköt sig själv i handen efter att ha hittat ett vapen i en bil. Nu yrkar åklagaren att en man från klubben ska dömas till fängelse.

Det var den 29 oktober som polisen kontrollerade flera fordon och personer. En polisman hittade då ett skarpladdat vapen i en bil, och vådasköt sig själv i handen. Vid tillslaget hittades även narkotika.

En person i bilen greps, en man i 45-årsåldern, misstänkt för vapenbrott och drograttfylleri.

Rättegång under måndagen

Under måndagen hölls rättegång och kammaråklagare Klas Lundgren yrkade då på fängelse.

– Jag yrkar på att han ska dömas för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Det lägsta straffet för grovt vapenbrott är ett års fängelse, och jag tycker att han ska ha lite mer, säger han.

Domen meddelades om en vecka, och fram tills dess ska mannen sitta kvar i häktet eftersom det bedöms finnas en risk för att mannen avviker eller forsätter sin brottsliga verksamhet.

Enligt Klas Lundgren bekräftade mannen att han hade rökt cannabis, men att han hade gjort det i Danmark. Vidare hävdar han att tabletterna polisen hittade i hans bil var någon annans.

– Revolvern hade han skaffat sig för att skydda sig mot oförutsägbara angrepp. Han hävdar att han var i en nödsituation och därför bör gå fri, säger han.

Tror på fällande dom

Klas Lundgren berättar att mannen sedan tidigare har en annan dom mot sig, gällande fyra månaders fängelse, vilket han menar ska läggas på straffet om mannen döms.

– Jag jämförde med ett annat liknande fall i Varbergs tingsrätt. Där fick den misstänkte ett år och två månaders fängelse när man hittade vapen i en bil, säger han.

Åklagaren tror att det kan bli en fällande dom, inte minst med tanke på att tingsrätten vill att mannen är kvar i häktet tills domen meddelas om en vecka.

– Hade han frikänts hade de släppt ut honom ur häktet direkt, säger Klas Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.