Travprofilen Peter Untersteiner tillbakavisar kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Länsveterinärernas kritik mot spödrivning inom trav får en av Sveriges travprofiler i Halmstad att reagera. Peter Untersteiner är en känd tränare och har hand om cirka 180 hästar i Halmstad. Han tycker att drivningen har blivit betydligt bättre under åren.

Länsveterinärerna riktar kritik mot att körspöet används för så kallad spödrivning. Det vill säga för att driva hästen att springa snabbare. Idag är det tillåtet inom svensk travsport även om det är hårt reglerat.

– Vi har ju inte spöet för att slå hästarna. Det går ut på att visa hästen när det är allvar som korrigeringsmedel. Enstaka lätt drivning är tillåtet enligt dagens reglemente och det ska hållas. De som syndar ändå bör få hårdare straff, säger Peter Untersteiner som är travtränare.

LÄS MER: Länsveterinärernas krav – stoppa spödrivning inom trav

Kommunikationsmedel

Enligt honom är spöet ett kommunikationsmedel för att korrigera, styra och säkra hästens framfart under travet. Men att över tusen viten delades ut till kuskar förra året för att ha piskat sina hästar under tävling ser han inte som positivt.

– Nollversion vore ju bäst. Men under de trettio åren jag har varit aktiv så har det blivit mycket bättre. Idag driver vi hästarna väldigt snyggt, säger Peter Untersteiner.

”Kom igen nu, nu ger vi järnet!”

Enligt länsveterinärerna så är det helt okej att använda spöet för att skydda djuret, kusken eller omgivningen, men själva spödrivningen, till exempel att mana på hästen på upploppet, vill de alltså få bort.

Hur ser du på att länsveterinärerna vill få bort även det du kallar ”enstaka lätt drivning”?

– Vi måste ju kunna kommunicera att ”kom igen nu, nu ger vi järnet”. Då hojtar man till och lägger spöet på hästen. Det är så man tränar upp unghästarna. Men det får givetvis inte urarta trots att det är miljoner i prispengar. Att slå på en trött häst ger ingenting, är den trött så är den trött, svarar Peter Untersteiner och fortsätter;

– Alla hästdiscipliner kräver ett spö tycker jag för att ha kommunikation med hästen. Det kan du se inom polisen, cirkus och när kungen kommer med häst och vagn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.