Henrik Johansson på Ambulansförbundet Alarm menar att Region Hallands nya sätt att arbeta riskerar människor liv. Foto: SVT

Ambulanspersonal tvingas köra i okända områden

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanserna i Halland testar ett nytt sätt att arbeta för att slippa köra tomma. Istället för att köra tillbaka till sin hemstation kör de till närmaste station för att sedan åka på nästa larm därifrån. Men det nya arbetssättet får skarp kritik från Ambulansförbundet Alarm.

– Risken är att människor i behov av vård och räddning inte får den hjälp de behöver, säger Henrik Johansson, utredare på Ambulansförbundet Alarm.

Bakgrunden till försöket som inleddes för två veckor sedan är att Region Halland sett att ambulanserna körde många mil utan patienter. Så för att spara på pengar och miljö testar ambulanssjukvården det  nya arbetssättet under tre månader.

– Ett konkret exempel är om en ambulans har kört från Laholm till Halmstad sjukhus med en patient. Då stannar den kvar i Halmstad och tar nya uppdrag i Halmstad, men samtidigt har SOS Alarm sett till att det kommit en ny ambulans som täcker för Laholm, förklarar ambulanschefen Fredrik Dahlberg.

Rädda att inte hitta

Men det finns en oro bland ambulanspersonalen över vad det nya arbetssättet kan leda till.

– Det finns en del som kommer tycka det är obehagligt att köra ambulans i fel stad och det finns en oro över att det blir mer övertid. Matfrågan är också viktig, vi har kunnat ha matlådan på vår station eftersom det inte finns nåt bra sätt att ha dem i bilarna.  Så det kan bli besvärligt att få tag på mat, det är inte alltid det är öppet och man kan vara på fel ställe, säger Björn Tellström, förtroendevald hos Vårdförbundet.

Från Vårdförbundets sida är man trots medlemmarnas farhågor positiv till försöket, men det är inte Ambulansförbundet.

– Det är ett stort arbetsmiljöproblem och vi märker det redan. Det är en irritation och frustration, vet man om man kommer hem och känner man till adressen man hamnar på.

Följer upp arbetet hela tiden

Och chefen för ambulanssjukvården är medveten om oron.

– Vi pratar mycket med våra medarbetare, det gör varje avdelningschef. Vi följer upp det, vi uppmanar till att skriva avvikelserapporter om minsta lilla verkar vara tokigt och vi har en tät uppföljning på det som pågår, säger Fredrik Dahlberg.

Man jobbar redan på liknande sätt i flera andra landsting och enligt Henrik Johansson på Ambulansförbundet Alarm så har arbetssättet fått förödande konsekvenser. Vid en trafikolycka i Stockholmsområdet fanns det ingen ambulans i närheten och en person förblödde.

– Vi vet inte hur det hade gått för personen i slutändan ändå men vi kan väl konstatera att en ambulans som inte kommer och som får åka kanske fem-sex mil, det påverkar ju vårdinsatsen, säger Henrik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.