Det nya schemat skapar missnöje hos ambulanspersonalen. Foto: SVT

Ändrar schema – då väljer ambulanspersonal att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet gror bland ambulanspersonalen i länet efter att scheman gjorts om och resulterat i fler arbetspass. Det är den andra organisationsförändringen för personalen på kort tid. Ett 15-tal i personalen är nu på väg att söka andra jobb.

Ambulansen i region Halland har 189 stycken anställda. 15 av dessa har nu begärt ut sitt tjänstgöringsintyg för att kunna söka nya jobb.

– Ser jag att mitt privatliv inte fungerar med kommande schema, då har jag full förståelse för att folk är benägna att säga upp sig, säger Magnus Lindroth, ombud på Vårdförbundet.

Kortare men fler pass

En bakomliggande orsak är att Region Halland inför schemaändringar som innebär kortare, men fler pass.

– Förhoppningsvis tjänar medarbetaren på det i det långa loppet för att de har en arbetsmiljö och en arbetsdag som är lite mer balanserad än att kanske jobba ett så långt arbetspass som 14 timmar i sträck med hög arbetsbelastning, säger Fredrik Dahlberg, tillförordnad ambulanschef.

Det håller inte Magnus Lindroth med om fullt ut.

– Det är inte det som är missnöjet. Missnöjet blir när det berör fler kvällar, kortare tid till återhämtning efter nattarbete och så vidare, säger han och fortsätter:

– Det växer ju inte kompetenta ambulanssjuksköterskor på träd, det gör det inte, säger han.

Utbrett missnöje

Det finns sedan tidigare ett utbrett missnöje bland ambulanspersonal efter att Region Halland sedan två månader tillbaka provar ett nytt omdirigeringssystem. Det innebär att ambulanser stannar på det sjukhus som de lämnat patienter, istället för att åka hem igen.

Men om personal slutar, kan det innebära risker för patienter?

– Nej, det skulle jag inte säga i detta läget. Det är högst spekulativt. Vi kommer se till att vi har ambulanser att skicka ut till hallänningarna när behovet så kräver det, säger ambulanschef Fredrik Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.