Saddam Jarba arbetade som ortoped i Syrien. Nu har han inlett sin praktik på sjukhuset i Varberg. Foto: SVT

Asylsökande praktiserar på sjukhuset i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Saddam Jarba är en av de som deltar i Region Hallands satsning på asylsökande läkare. Efter fem månaders språkundervisning är det dags att inleda praktiktjänsten på sjukhuset i Varberg.

– När svenskarna pratar, så pratar de väldigt fort. Jag är glad eftersom praktiken kan hjälpa mig att lära mig mer svenska, och samtidigt få veta mer om det svenska vårdsystemet, säger Saddam Jarba.

Praktiktjänsten är en del av region Hallands utbildning som startade i januari, där språk och praktik kombineras under ett år. Under två dagar i veckan får Saddam följa med en läkare på ortopedmottagningen på sjukhuset i Varberg och observera arbetet.

En väg ut i arbetslivet

Enligt verksamhetschefen Jan Axelsson, som handleder Saddam, är praktikperioden ett bra och snabbt sätt för asylsökande läkare att komma ut i arbetslivet.

– Det är viktigt att lära sig språket, det är helt avgörande för att kunna arbeta. Vi arbetar med människor och då måste man kunna språket till hundra procent för att förstå kulturen vi jobbar i, säger Jan Axelsson.

Se även: 200 berättelser från personer som flytt kriget i Syrien

Han är glad över att ha Saddam där, och ser honom som en tillgång.

– Det är lite av en solidaritetshandling. Man vill hjälpa en kollega som har hamnat i en annan livssituation än för några år sedan. Samtidigt får Saddam en chans att arbeta och göra det han är utbildad för.

Klara mål i sikte

Just nu väntar Saddam Jarba på sitt uppehållstillstånd, och därefter hoppas han kunna återförenas med sin familj som väntar i Turkiet.

– Mitt mål är att arbeta i Sverige, och kunna återförenas med min familj.

Läs också: Asylsökande placeras i moduler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.