Foto: TT/Henrik Danielsson

Åtal för polisskott i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Åtal kommer att väckas mot den polisman som sköt ihjäl en 24-årig man i Varberg den 7 juli förra året.

– Jag kommer att åtala honom för vållande till annans död, säger chefsåklagare Jan Pernvi till SVT Hallandsnytt.

Polismannen sköt fem skott mot 24-åringen som enligt åtalet hade en 34 centimeter lång kökskniv i handen när han hoppade ner från den äldre kvinnans balkong och gick emot den nu åtalade polismannen som var uniformerad. Till polismannen sade mannen att han redan dödat en person och uppmanade polisen att skjuta honom.

Knivdåd i Varberg

Fortsatte att gå

Mannen fortsatte att gå mot polisen med kniven i handen, trots att polismannen upprepade gånger befallde honom att lägga kniven ifrån sig. Polisen sköt då två varningsskott samt ett skott verkanseld mot 24-åringens ben. Skottet träffade dock inte. Ett fjärde skott träffade 24-åringens vänstra lår och splittrade lårbenets nedre del, enligt åklagaren.

24-åringen föll mot marken men fortsatte att krypa mot polismannen som då sköt ett femte skott som träffade i buken. Mannen avled av det skottet senare samma dag på sjukhus.

Först två varningsskott, därefter två verkansskott där det ena missade och det andra krossade 24-åringen lårben så att han föll. Därefter sköt polismannen det femte och dödande skottet vilket han nu kommer att åtalas för.

”Inte ringa”

Enligt åklagaren finns det bevis för att polismannen agerat oförsvarligt.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att polismannen av oaktsamhet, ”som inte är ringa”, genom det sista skottet orsakat 24-åringens död. Åklagaren anser att det inte var ”omedelbart nödvändigt eller försvarligt” att skjuta det sista skottet eftersom 24-åringen var starkt fysiskt funktionsnedsatt på grund av skadan i låret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet