Foto: SVT/Arkiv

Åtta års fängelse för barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Flickan vara tio år när våldtäkterna startade. Under två års tid hann det bli ett mycket stort antal övergrepp, enligt Halmstad tingsrätt som nu dömer den 50-årige styvpappan till fängelse.

Tingsrätten har funnit övertygande bevisning för att han vid ett mycket stort antal tillfällen haft vaginala och vid flera tillfällen även orala samlag med den minderåriga flickan, skriver Halmstad tingsrätt i ett pressmeddelande som går ut med anledning av att den 50-årige Halmstadbon döms till åtta års fängelse för flera fall av grova våldtäkt mot barn.

Tingsrätten tycker att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Tio år gammal

Övergreppen ska ha utövats systematiskt och startat när flickan var endast tio år.

Hon hade då nyligen kommit till Sverige för att bo med mamman och den 50-årige mannen i Halmstad kommun. I förhör har flickan själv berättat att första gången mannen närmade sig henne sexuellt var på morgonen innan första skoldagen här.

Sedan ska övergreppen ha pågått i två år innan mannen avslöjades. Det ska ha skett så gott som dagligen, enligt flickan. Ofta var det på morgnarna mellan det att mamman hade gått till jobbet och det var dags att gå till skolan.

Upphörde förra julen

Senaste gången flickan utsattes ska ha varit runt julen i fjol. Sedan upphörde övergreppen.

Under de första två åren sa flickan ingenting om övergreppen till någon. Samtidigt som hon avskydde övergreppen tyckte hon att styvpappan var snäll som hade hjälpt henne att få komma till Sverige.

Det var efter att hon slutligen berättat om händelserna för en syster och de gemensamt bestämde sig för att prata med en bekant till familjen som allting uppdagades. Detta var i augusti i år och ledde till att mannen greps samma dag.

Han har sedan dess suttit häktad.

Läs också: Flickans ombud räknar med överklagande

Mannen har i förhör och rättegången nekat till anklagelserna och menar att alla anklagelser kommer av att flickan var arg på honom.  Åklagaren har inte heller haft varken vittnen eller DNA-bevis på att övergreppen har skett.

Styvpappa

– När det gäller den här typen av brott så kan det ofta bli komplicerat bevismässigt. I det här fallet finns det omfattande skriftlig och muntlig bevisning. Och så är det många som ska höras, sa åklagaren Sonja Pettersson Wallin till SVT Nyheter Halland i samband med rättegången i mitten av oktober.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

Det starkaste beviset är, enligt tingsrätten, flickans egen berättelse. Delar av berättelsen stöds av fynd som gjorts i familjens bostad, till exempel en glidmedelsburk som stämmer överens med vad flickan berättat, och vad flickans bekanta och familjemedlemmar har berättat om detaljer i hemmet och vad flickan sagt till dem.

Förutom fängelsestraffet döms mannen också att betala 350 000 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.