Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Bengan ”Gurkburken” Johansson på Wall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Halmstadprofilen och före detta handbollstränaren Bengt Johansson har nu fått upp sitt porträtt på Wall of Fame i Halmstad Arena. ”Jag får tacka juryn för det goda valet”, säger han till SVT Nyheter Halland.

Porträttet avtäcktes i i arenan under onsdagen. Därmed blir han profil nummer sex att pryda berömmelsens vägg.

– Det känns utmärkt. Det var ett bra val juryn gjorde, säger Bengt Johansson när han får blommor överräckta till sig vid avtäckningscermonin.

Varför tror du att du blivit så folkkär?

– Det är nog för att landslaget var utåtriktad på den tiden och vi blev exponerade rätt bra. Folk tyckte det var kul att följa oss, säger Bengt Johansson.

Det gäller att bjuda på sig själv?

– Absolut.

Hamnar i celebert sällskap

Johansson tar plats i ett fint sällskap med idrottsprofiler på Wall of Fame. Eller vad sägs om cyklisten Susanne Ljungskog, kanotisten Rolf Peterson, handbollsspelaren Bengt ”Böna” Hansson, Josef Augusti Lagergren som startade Halmstad simsällskap och pingislegendaren Jörgen Persson.

Enligt ”Bengan” har han byggt sitt ledarskap på energi, entusiasm, engagemang och passion.

– Det är det som styrt mig och vi har haft enorma framgångar, säger han.

Tror på Drott i framtiden

Hans gamla klubb Drott åkte ur elitserien förra året och ligger nu i botten av allsvenskan.

– Det är bedrövligt och väldigt synd att de lever över sina tillgångar. Jag tror att Drott kommer igen så småningom, men det kommer ta tid. Jag har tittat lite på ungdomshandboll i Halmstad och den är bra, säger Bengt Johansson.

Fyller 75 år i sommar

Bengt Johansson, som fyller 75 år i sommar, har en diger meritlista. Som aktiv handbollsspelare vann han bland annat fem SM-guld med Drott. Men det är kanske som förbundskapten i svenska landslaget vi minns honom allra mest.

Där hann han med 13 internationella medaljer, varav två VM-guld. Han har även varit med i tre OS-finaler.

Fotnot: Det är Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad, Destination Halmstad, Halmstads Idrottshistoriska Förening och Hallandsposten som står för priset som är till för att uppmärksamma kända lokala idrottsprofiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.