Lisen Grafström, leg dietist påpekar bristen på dietister. Foto: SVT

Brist på dietister – patienter prioriteras bort

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på dietister i Halland. Patienterna får inte den uppföljning som krävs och personalen sjukskriver sig.

– Vi räcker inte till och får göra hårda prioriteringar. Vi tycker inte att vi kan utföra vår profession som sig bör, säger Lisen Grafström, legitimerad dietist och lokalombud för Dietisternas Riksförbund i Halland.

Hon fortsätter:

– Vi får ibland göra avkall på vissa saker, uppföljningar till exempel.

Patientgrupper bortprioriteras

Det finns flera patientgrupper som i dagsläget inte har möjlighet att träffa en dietist. Bland de som har prioriterats bort finns IBS-patienter, diabetiker och överviktiga. Endast patienter som uppnått fetma får chans att träffa en dietist.

I Halland har man en tradition av att det är andra som ska göra dietistens arbete, menar Lisen Grafström. Faktumet att läkare och sjuksköterskor ger kostråd till patienter gör henne tveksam:

– Vi har legitimationen, och kan ge specifika råd när det gäller sjukdom.

Tar saken i egna händer

Diabetiker och IBS-patienter är några av de som blir lidande av bristen. Diabetikerförbundet har valt att arrangerat egna kurser med en dietist som frivilligt ställer upp och informerar. Sven Fogelström, ordförande i Hallands län diabetikerförening, tror inte att politikerna ser konsekvenserna av dietistbristen:

– Jag tror det beror på okunskap. Politikerna förstår inte vad vi behöver. De ska hålla sin budget och ser det bara kortsiktigt, säger han.

Lisen Grafström har en vision om att komma närmare patienterna, något som är omöjligt vid nuvarande personalbristen.

– Vi skulle vilja vara så många att vi kan sitta ute på vårdcentralerna. Och framförallt vill vi att hallänningarna ska få den vård de behöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.