Sjundeklassarna på Stenstorpsskolan i Halmstad. Foto: SVT

Brunkol väcker kampanda hos sjundeklassare

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom beskedet att Vattenfall planerar att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till ett tjeckiskt bolag. Och det är inte alla som tycker att det är en bra idé. På Stenstorpsskolan i Halmstad vill man nu bilda opinion mot försäljningen.

På Stenstorpsskolan på Kärleken i Halmstad kraftsamlas det just nu för att bilda opinion mot statens omdiskuterade försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.

– Vi gör det främst för att miljön i framtiden ska bli bra, vi vill inte att den globala uppvärmningen ska öka. Men vi gör det också för att vi vill vara en inspiration för andra så att de förstår att vi också tar initiativ trots att vi inte är så gamla än. Det går att påverka, säger Jonna Andersson, Stenstorpsskolan.

Vill engagera fler

Vattenfall meddelade förra veckan att verksamheten säljs till en tjeckisk koncern. Och kritiker menar att det vore bättre att behålla brunkolen i statens regi för att ha möjligheten att låta kolen vara kvar orörd istället för att förbruka den och bidra till koldioxidutsläpp.

Vattenfalls besked är inte populärt bland sjundeklassarna på Stenstorpsskolan, som är mitt uppe i en namninsamling som ska sätta stopp för försäljningen.

– Vi hoppas att fler ska bli engagerade och att vårt försök att påverka kommer att lyckas. Att vi kommer ha någon påverkan på människor, och att vi kommer väcka en opinion mot det här. Eller att vi når fram till regeringen med vårt budskap och att de tar ställning, säger Hugo Werner, Stenstorpsskolan.

”Svårt att hålla emot”

Men frågan är om eleverna hade tagit initiativ i frågan om inte deras lärare Otto Zabo själv haft en tydlig ståndpunkt och ett brinnande miljöengagemang.

– Det är svårt att hålla emot. Men samtidigt är det svårt att stå för en försäljning där det handlar om 24 års utsläpp av koldioxid. Det är gigantiska saker. Och nu när de har läst på om växthuseffekten så inser de att det inte är så bra det här, säger Otto Zabo.

– Han har gett oss fakta så att vi kan bilda vår egen åsikt i frågan, säger Hugo Werner

– Visst, han har sagt sin åsikt men vi har fått läsa om det här så att vi förstår helheten. Sedan har vi fått besluta vad vi vill tycka utifrån det, säger Jonna Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.