Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg där statliga Vattenfall planerar att stänga i förtid. Arkivbild. Foto: TT

Bruten bränslestav på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter arbetet med att ta hand om skadan på kärnkraftverket i Varberg.

Vattenfall beskriver på torsdagsmorgonen gårdagens händelse på Ringhals kärnkraftverk i Varberg som en ”mindre bränsleskada”. Den inträffade i bränslebyggnaden vid reaktor 4 på onsdagseftermiddagen.

I dag kommer åtgärder för att ta hand om den skadade bränslestaven att vidtas, uppger Ringhals.

Det var en fyra meter lång brännskadad bränslestav, som togs ur bruk i fjol, som skulle kontrolleras. Det hela vara en planerad inspektion, men under arbetet gick staven av. Största delen av staven föll tillbaka på sin rätta plats i det så kallade bränsleelementet, medan resten satt kvar i gripklon som användes för att lyfta staven.

”Allvarlig grej”

Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen sent på onsdagskvällen. Enligt tidningen var Strålskyddsmyndigheten och räddningsbefäl då på plats för att mäta strålningen i vattnet och i luften.

– För vår del är det en allvarlig grej, säger en anställd till tidningen.

Men Vattenfalls presschef Krister Svahn tonar ned händelsen:

– Det var en planerad inspektion som inte har föranlett någon förhöjd värden eller aktivitet, vare sig i bassängen eller byggnaden. Jag skulle inte säga att det är en allvarlig sak.

Ovanlig händelse

Jan Wallenius, docent i reaktorfysik, kommenterade under onsdagskvällen händelsen i Studio ett på Sveriges radio. För att hitta en tidigare liknande händelse måste han gå tillbaka till 1970-talet.

– Det är en ovanlig händelse men det innebär ingen förhöjd risk för omgivningen, säger han.

Även Strålskyddsmyndigheten ska ha gjort bedömningen att det inte finns några strålsäkerhetsfara.

Arbetet i bränslebyggnaden stoppades efter händelsen. Under torsdagen kommer åtgärder för att ta hand om den skadade staven att vidtas, uppger Ringhals.

Enligt presschefen Krister Svahn står staven ”tryggt och säkert” där den är nu. Men på frågan om det kan bli problem att frakta bort staven säger han att det är för tidigt att svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.