Busschaufförens vädjan till medtrafikanterna

Uppdaterad
Publicerad

Busschaffören Malin i Halmstad ser varje dag fotgängare och cyklister som inte uppmärksammar att det kommer en buss eftersom de tittar ner i mobilen istället.

SVT har tagit fram statistik på hur många fotgängare och cyklister som skadas i olyckor till följd av att de är upptagna av mobiltelefonen istället för att uppmärksamma trafiken runt omkring dem.

Busschauffören Malin i Halmstad ser varje dag hur hennes medtrafikanter, främst fotgängare och cyklister, är försjunkna i sina mobiltelefoner istället för att fokusera på trafiken, och därmed riskerar att råka ut för en olycka.

– Det är dagligen. Uppe på torget (Stora torg i Halmstad reds.anm) är det varje gång en risk att köra över. Vi får vara ögon och öron åt alla andra utanför bussen, säger hon.

Svårt att bromsa

Malin berättar hur cyklister och fotgängare ofta svänger ut framför bussen utan att göra tecken, och inte sällan är har de hörlurar på sig, eller tittar ner i en mobiltelefon.

– Vi sitter ändå i en stor, tung buss full av folk och där det är barnvagnar, rollatorer, rullstolar och gamla människor med dålig balans i. Så det är svårt att bara trycka på bromsen precis när man behöver det.

När Malin började arbeta som busschaufför för ungefär 13 år sedan fanns knappt fenomenet med mobiltittande människor i trafiken.

Ber om förståelse

Nu har hon en vädjan till sina gående och cyklande medtrafikanter.

– Jag vill att de ska ha förståelse för att vi kör en stor buss och att vi har äldre och barn i bussen. Det är jättesvårt att bromsa för allt, och kunna se alla utanför. Man försöker avväga vad de tänker, men de hade varit bra om de tänkte lite själva ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.