Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Någon som valt att satsa på byggbranschen är eleven Tobias Estmark från Kattegattsgymnasiet – i klippet får du följa med honom ut till ett bygge. Foto: Casandra Hallberg/SVT

Byggföretagens larm: Färre unga söker sig till branschen

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre elever söker sig till Bygg– och anläggningsprogrammen på gymnasieskolorna i Halland. Nu varnar branschorganisationen Byggföretagen för att man kan stå utan personal när konjunkturen vänder. ”Det finns jobb om tre år, när man går ut”, säger Martin Klang, bransch- och föreningsansvarig.

Under den senaste tiden har det rapporterats om kris i byggbranschen med företag som har varslat eller gått i konkurs, något som kan ha påverkat antalet som söker sig till branschen.

Enligt Gymnasieantagning Halland, där samtliga skolor i Halland förutom Kungsbacka ingår, så har antalet ungdomar som sökt sig till Bygg– och anläggningsprogrammen minskat med 40 procent sedan förra året.

Från 237 personer 2023 till 143 personer 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.