Caroline Loob om den psykiska press som diabetes kan innebära, och om stressen att gå till läkaren. Foto: SVT

Caroline om diabetesvården: ”Lite som att gå till rektorn”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Loob har haft diabetes typ 1 sedan hon var drygt ett år gammal. Hon är en av ungefär 500 diabetespatienter i Kungsbacka som deltar i ett nationellt pilotprojekt vars syfte är att sätta fokus på den psykiska hälsan bland personer med diabetes.

– Jag tycker det är jättebra. Jag känner kanske inte att jag själv behöver det men jag vet att det finns folk som faktiskt behöver det, och som inte själva tar kontakten, utan som behöver någon som sparkar dem i baken, säger Caroline Loob

SE MER: Det här är diabetes

Att leva med diabetes

Att leva med diabetes kan innebära mycket stress och oro. Och förutom att ta sina sina insulinsprutor och mäta sitt blodsocker, kan det vara en psykologisk belastning att hela tiden känna att man måste sköta sig för att att inte få dåliga värden.

”Lite som att gå till rektorn”

Och för vissa kan kontakten med vården också vara en press.

– Det är lite som att gå till rektorn. Man håller ett blankt ansikte och verkar må bra för att inte få en utskällning. Så jag tror det är bra att man börjar fråga lite djupare frågor.

LÄS MER: Psykisk hälsa lyfts i diabetesvården

Caroline Loob tror att värdena i ett längre perspektiv förbättras om den psykiska hälsan får ta en större plats inom diabetesvården.

– I och med att man förbättrar den psykiska hälsa förbättrar man i längden också siffrorna, säger Caroline Loob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Att leva med diabetes

Mer i ämnet