Inbrott i kiosken – då överraskade Getingeborna med hemlig insamling

Uppdaterad
Publicerad

När den lokala kiosken i Getinge råkade ut för ett inbrott i förra veckan bestämde sig en av de boende i området för att starta en insamling till stöd för kioskens ägare – Daniel Eliasson. Och gåvan blev mycket större än förväntat.

Till en början var de tjugo personer som skulle köpa en presentkorg, men initiativet lockade till sig fler människor och när de var klara hade de samlat in hela 72.700 kronor att ge bort.

– Jag är chockad så jag vet knappt vart jag ska ta vägen. Vilken överraskning alltså, vilket stöd från Getingeborna, säger Daniel Eliasson.

Plåster på såren

Getingekiosken har funnits länge och är välkänd i området. För knappt ett år sedan expanderade man och flyttade in i nya större lokaler i Getinge.

– Det var därför det var så tråkigt med det här inbrottet. Tjuvarna slog sönder fönsterrutor och stal en massa varor. Dessutom tvingades butiken hålla stängt, säger Micke Glans som är initiativtagare till insamlingen.

Han tänkte att det kunde vara en fin gest att ge kioskägaren en gåva.

– Jag drog ihop en grupp på cirka 20 personer och tänkte att slänger vi in en hundring var så kan det bli en liten presentkorg som plåster på såren.

Ännu bättre vore det om summan de samlade ihop skulle räcka till att täcka självrisken, på 9.000-10.000 kronor. Inspirationen fick han av en bekant från grannbyn, där det också varit skadegörelse.

– På två dagar fick de in 18.000. ”Shit”, tänkte jag. Vi testar.

Omtyckt kioskägare

Micke berättar att kiosken är där som man träffas i Getinge.

– Det är en viktig kiosk för invånarna i Getinge. Han löser ju alla servicetjänster som finns. Han är Getinges lille gode man.

Daniel är minst sagt omtryckt av Getingeborna, som på några dagar fick ihop 72.700 kronor.

– Jag tänkte nu är vi i mål, det här är helt fantastiskt. Men när jag hade skrivit klart puffen så var det redan uppe i 24 tusen. Det eskalerade när folk såg att det hände någonting.

Vad har det här betytt för Getingeborna?

– Ja det har fört Getingeborna närmare varandra. Det började redan vid översvämningen (sommaren 2014, reds. anm.), redan där har byn blivit stark. Sedan kan jag också tänka mig att det kan vara lite kul att bidra till ett projekt där man känner saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.