Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under lördagen demonstrerar undersköterskor i Varberg. Här listar undersköterskan Johanna Flack, initiativtagare till Undersköterskeupproret i Varberg, varför. Foto: Jenny Olsson/SVT

Därför går undersköterskor i Varberg ut i protest

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlas kommunanställda undersköterskor i Engelska parken i Varberg för en manifestation mot sina arbetsförhållanden. Här listar undersköterskan och initiativtagaren Johanna Flack tre orsaker till protesterna.

– Är du ensamstående är det väldigt svårt att få barnomsorg till tider som arbetsgivaren bestämmer att du ska jobba, säger Johanna Falck om undersköterskornas nya scheman, som är en av orsakerna till demonstrationen under lördagen.

Kommunen försvarar

Varbergs kommuns socialchef tycker däremot att den så kallade ”nya arbetstidsmodellen” fungerar bra.

– Vi upplever att när det finns en trygghet hos brukarna så brukar det även bli tryggt hos medarbetarna, säger Anna-Lena Sellergren chef för socialförvaltningen.

”Fattas folk att rekrytera”

Hon menar att Varbergs kommun har haft det tufft med att få ihop bemanningen länge.

– Verksamheten växer och det fattas folk att rekrytera. Då är det viktigt med bra ambassadörer för verksamheten. Då är det olyckligt med medarbetare som inte talar väl om sin verksamhet, säger hon om demonstrationen.

I klippet ovan ger undersköterskan Johanna Flack sin bild av situationen inom vård och omsorg i Varbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.