Debattör, politiker och ensamstående mamma – Hilma Hofstedt.

Hon stred för preventivmedel – och hamnade i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om barnbegränsning och preventivmedel på 1910-talets Sverige var tabu. Därför hamnade en av Halmstads första kvinnliga politiker i fängelse.

Hilma Hofstedt var en av Halmstads första kvinnliga politiker. Hon var en debattör som åkte runt och talade om kvinnors rättigheter och nykterhet.

Men hon var också en ensamstående trebarnsmamma och försörjde sig om tvätterska åt sjöfolket i hamnen i Halmstad.

Kvinnor i Halland

– Det sägs att hon i bland knackade på hos grannen och bad de se efter barnen och så åkte hon iväg några dagar för att tala någonstans, berättar Ingegerd Sahlström, Halmstadpolitikern som intresserat sig för och håller föredrag om Hilma Hofstedts liv och gärning.

Se hela reportageserien: Kvinnor i Halland

1922 valdes hon in för Kommunisterna i Halmstads stadsfullmäktige. Fem år tidigare stod hon på barrikaderna när det var hungerdemonstrationer i stan.

Barnbegränsning

Men hon hamnade också i fängelse för sitt engagemang.

Efter ett tal där hon citerat en broschyr som förespråkade barnbegränsning och preventivmedel dömdes hon i domstol. Eftersom hon inte hade pengar till böter fick hon sitta i fängelse.

– Politiskt var det barnbegränsning hon jobbade med mycket. Hon var en tidig agitator för preventivmedel, som man då inte fick tala om. Det var förbjudet, säger Ingegerd Sahlström.

Lär dig mer om Hilma Hofstedt i reportaget här nedanför:

Det här är del ett av fem i SVT Nyheter Hallands reportageserie Kvinnor i Halland som vi publicerar under veckan runt internationella kvinnodagen. Resten kan du se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i Halland

Mer i ämnet