För 22:e året i rad bjuds halmstadborna på kokande sommarunderhållning. Foto: Privat

Internationella gatuteaterfestivalen drar igång

Publicerad

Internationella gatuartister från hela världen är samlade i Halmstad för att under fyra dagar bjuda på spektakulära uppträdanden och hisnande shower.

Den internationella gatuteaterfestivalen inleds med löpande föreställningar på Stora Torg från klockan halv tolv idag.

– Under premiärdagen har vi genom ett samarbete med vår systerfestival Stockholm Street fått hit tre internationella artister som kommer uppträda enskilt på dagen, och sedan ha en gemensam föreställning på kvällen, säger Ulf Andersson som är med och arrangerar festivalen.

Artisterna som uppträder idag är en bollkonstnär från Argentina, en showartist från Nya Zeeland, och ”gummikvinnan” Cronopia som i sin show tänjer på gränserna för hur böjbar en människokropp kan vara, också hon från Argentina. Deras gemensamma föreställning börjar sedan klockan nio ikväll på Lilla Torg.

Familjedag utmed Nissan

Under morgondagen förflyttas festivalen till Norre Katts park. Då bjuds publiken på familjevänlig underhållning i form av en musikal, en teater och en uppträdande historieberättande. Och så ska de ungdomar som gått i cirkusskola under festivalen få visa upp vad de har lärt sig.

– Vår cirkusskola började under onsdagen och har pågått under fyra dagar. När de nu är klara ska de få visa sina färdigheter i bland annat lingång och jonglering, säger Ulf Andersson.

Han säger att festivalen bygger på en gammal tradition av att sätta upp tillfälliga föreställningar på offentliga platser. Han hoppas att de som inte känner till konstformerna nycirkus, gatuteater och varieté ska bli nyfikna under festivalen.

– Men vi hoppas också på att den gamla vanliga publiken får lite nya bilder i huvudet, tillägger han.

Luftartister, opera och en spännande berättelse

Själv ser han mest fram emot de franska luftartisterna Cie Bivouac som uppträder i Andersberg på måndag kväll. I föreställningen görs akrobatiska konster högt upp i luften till ljudet av operamusik.

 – Jag vet att det är en bra show. Om de lyckas, så kommer det bli något man kan bära med sig länge.

Han säger att de flesta uppträdanden under festivalen har en inneboende berättelse, trots att artisterna sällan pratar med publiken.

– Vi kallar det för icke-litterär teater. Det bygger på att man berättar med rörelser och bilder istället för med rösten.

På tisdag avslutas festivalen med ett cocktail-party i Kapsylparken där temat är att världen håller på att gå under samtidigt som en fransk överklass desperat försöker bevara  flärd och lyx.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.