Foto: TT

”Det har varit så kallade peepshows”

Uppdaterad
Publicerad

Sex inför öppen ridå förekommer på flera svenska nudiststränder.

– Vi har fått in klagomål i flera år, säger Elisabet Babic (M), kommunalråd i Laholm.

Men Sveriges naturistförbund tycker att problemet är uppförstorat.

För två somrar sedan patrulleradepolisen längs naturistbadet Knähaken i Helsingborg efteranmälningar om pilska badare. I år har klagomål om öppet sex i bådeLidköping och Laholm lett till att kommunpolitikerna diskuteraråtgärder för att komma tillrätta med problemen. Sexträffar påsvenska nakenbad förekommer och vissa mötesplatser är mer populäraän andra.

Naturistbadet Mellbystrand i Laholm har länge varit ensådan.

– Det har varit så kallade peepshows där människor tarbetalt för att ha sex medan andra tittar på, säger Elisabet Babic.

Nära en förskola

Det är i sig inte olagligt att ha sex påoffentliga platser, men enligt lagen ska det ske undanskymt.

– Annars handlar det om förargelseväckande beteende. Det är det somen del har reagerat kraftigt över, säger Elisabet Babic.

Eftersombadet i Laholm ligger nära en förskola och en camping föreslårkommunen nu att gränsen för nudiststranden flyttas.

Möjligen kanBabic också tänka sig en indelning av naturiststranden i enfamilje- och en vuxendel. Sexträffarna kopplas ofta tillnakenbaden.

Men att nudisterna i sig skulle vara mer benägna att haöppet sex är överdrivet, menar Christer Nilsson, ordförande iSveriges naturistförbund.

– Det är inte vanligt, inte vad jag vet.Det är nog mest en tidningsanka och förekommer i så fall på allastränder och inte bara naturistbad, säger han.

Trygg plats

Hanbetonar att seriösa naturister tar avstånd från alla former avsexuella aktiviteter på stränderna. Ett naturistbad ska vara entrygg plats för alla, även barnfamiljer.

– Ett nakenbad ska fungerasom alla andra bad med den enda skillnaden att man inte har någrakläder på sig.

Men i Laholm tycker Elisabet Babic att det är dagsatt göra något — efter flera år av klagomål.

– Det är dags attnaturisterna får tillbaka sin strand till vad den är tänkt attvara, att sola och bada på.

Fakta: Naturistbad

Naturistbad är de badplatser där människor brukar bada utan kläder.Andra benämningar är nakenbad eller fribad. Det finns bådeofficiella, särskilt markerade badplatser, och mer inofficiella.Det finns uppemot 70 olika naturiststränder i Sverige, från Luleå inorr till Ystad i söder.

Totalt 2 700 personer är medlemmar i ennaturistförening. Naturism beskrivs som en livsstil som utmärks avgemensam nakenhet. Syftet är att uppmuntra självkänslan och ökarespekten för andra och omgivningen. Nakenhet anses befrämjatrygghet och stärker kamratskapen. Men nakenhet är inget krav föratt få vara naturist.

Källa: Sveriges naturistförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.